Діти і війна в Україні: нормативно-правова база

16 Бер by kidrights

Діти і війна в Україні: нормативно-правова база

«Під час війни порушуються всі права дитини: право на життя, право бути з сім’єю і громадою, право на здоров’я, право на розвиток особистості, а також право на турботу і захист», – зазначається у звіті ООН 1996 року «Вплив збройного конфлікту на дітей».

! UNICEF – про становище дітей під час війни рф проти України: https://www.unicef.org/emergencies/war-ukraine-pose-immediate-threat-children

Фото із: https://cutt.ly/IA6cNLX

Російська війна проти України триває вже восьмий рік, а з 24 лютого 2022 року росія перейшла до повномасштабного збройного вторгнення в нашу країну, здійснює системні обстріли населених пунктів, зокрема лікарень, шкіл, дитячих будинків, у порушення норм міжнародного законодавства, вчиняючи воєнні злочини та злочини проти людяності . За даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, станом на 30 квітня 2021 року, “з початку збройного конфлікту на Донбасі загинуло 152 дитини та 146 було поранено, близько 70 тисяч дітей отримали статус таких, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”.

! На ранок 16 березня 2022 р. з початку війни в Україні загинули 103 дитини (генпрокурор України Ірина Венедіктова).

Захист дітей в умовах збройного конфлікту у міжнародному праві

В останні десятиліття було розроблено низку норм і стандартів, що утворюють нормативно-правову базу для захисту дітей в умовах збройного конфлікту. Діти, що зростають в умовах воєн, захищені нормами міжнародного гуманітарного права як частина цивільного населення. Проте, з огляду на вразливість і потреби, пов’язані з дитячим розвитком, діти мають особливий захист.

Основні міжнародно-правові акти, що є основою для захисту дітей у ситуаціях збройного конфлікту:

  • Конвенція ООН про права дитини (1989)
  • Факультативний протокол до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах (2000, ратифікований Україною у 2004 році)
  • Женевські конвенції про захист жертв війни (1949)
  • Додаткові протоколи до Женевських конвенцій (1977)
  • Римський статут Міжнародного кримінального суду (2002) та низка Резолюцій Ради Безпеки ООН, прийнятих між 1999 і 2009 роками

Українське законодавство

Національне законодавство є важливою частиною правової системи, покликаної захистити дітей в умовах війни та бойових дій. Наразі Закон України «Про охорону дитинства» – основний закон України, що регулює ситуацію з дітьми в умовах збройних конфліктів. Згідно з ним, дитиною, постраждалою внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, вважається «дитина, яка внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту отримала поранення, контузію, каліцтво, зазнала фізичного, сексуального, психологічного насильства, була викрадена або незаконно вивезена за межі України, залучалася до участі у військових формуваннях або незаконно утримувалася, у тому числі в полоні». Держава зобов’язана вживати всіх необхідних заходів для забезпечення захисту цих дітей, догляду за ними та возз’єднання їх із членами сім’ї (зокрема розшук, звільнення з полону, повернення в Україну дітей, незаконно вивезених за кордон).

У 2019 році Україна приєдналася до Декларації про безпеку шкіл (Safe Schools Declaration – https://ssd.protectingeducation.org/ ). Основна думка цього документу – відповідно організована освітня система може допомогти захистити дітей та молодь від смерті, травм та експлуатації. Положення Декларації ще не імплементовані в українське законодавство, проте у серпні 2021 року Кабінет Міністрів затвердив план заходів щодо її реалізації. Серед поставлених завдань – забезпечення безперервності навчання, запровадження моніторингу нападів на заклади освіти, їх захист від нападів та відновлення в разі пошкодження. Зараз для дітей, що зростають в умовах війни, досі не передбачено жодних гарантій, окрім безоплатного гарячого харчування в державних і комунальних закладах освіти.

! Внаслідок бомбардувань та обстрілів на території Херсонської області пошкоджено 21 заклад освіти – станом на 15 березня 2022р. (Херсонська обласна прокуратура).

Херсонська СЗОШ № 24 після обстрілу російськими окупантами.

! Відео: «Радіо Свобода». Історії хлопчиків і дівчаток, які стали свідками обстрілів, бомбардувань і загибелі людей у різних українських містах.

Підготовлено за інтернет-джерелами.